Figuur 1: Uitvalpercentage onder eerstejaars en ouderejaars bachelorstudenten, naar type hoger onderwijs (Bron: DUO: Vervroegd Cijfer-bestand ho (voorlopige cijfers))
Uit de rapportage van het Nationaal Programma Onderwijs blijkt dat de uitval van studenten in het hbo in 2020 en 2021 flink daalde, en zowel eerstejaars als ouderejaars studenten bleven vaker doorstuderen. Dit jaar is die trend echter omgeslagen, met een flinke toename in uitval, net zoals in het mbo. Vorig jaar stopte zo’n 12% van de eerstejaars hbo-studenten, maar dit jaar is dat gestegen naar 15%. Ook bij ouderejaars nam de uitval fors toe, van 5,8 naar 7,9%. Onder wo-studenten was er eveneens een stijging, al liggen de uitvalspercentages daar lager dan in het hbo.
Het ministerie van OCW wijst op verschillende mogelijke oorzaken voor deze toegenomen uitval. Lage motivatie onder studenten kan een factor zijn, evenals de herwonnen vrijheid nu reisbeperkingen zijn opgeheven, de kansen op de arbeidsmarkt en het vooruitzicht op de herinvoering van de basisbeurs. Daarnaast kan de versoepelde doorstroom, bijvoorbeeld door uitgesteld bindend studieadvies (bsa), ervoor zorgen dat studenten later in hun studie alsnog stoppen. Op basis van de voorlopige cijfers van DUO is nog niet duidelijk welke oorzaak de grootste rol speelt.