Op woensdag 28 juni zijn de gezamenlijke vakbonden, waaronder de BO/FvOv met de Vereniging Hogescholen tot een onderhandelaarsakkoord gekomen voor de cao hbo.

Loon

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe cao-akkoord voor het hbo is de loonontwikkeling voor de komende periode. Deze cao loopt van 1 april 2023 tot 30 juni 2024.

Vanaf 1 juli 2023 worden de salarissen in schaal 1 tot en met schaal 10 verhoogd met 150 euro bruto, naar rato van je dienstverband. In de schalen 11 en 12 geldt een verhoging van 100 euro bruto. Daarnaast wordt het maximum in schaal 11 en 12 verhoogd met een extra verhoging (voorheen periodiek genoemd). Als je het maximum van deze schalen al hebt bereikt, ontvang je per 1 juli 2023 het nieuwe maximum. De aangepaste bedragen worden vervolgens op 1 juli verhoogd met 6,36%. Voor medewerkers in schaal 13 en hoger geldt ook een structurele loonsverhoging van 6,36%.

De precieze verhogingen voor werknemers die het maximum van hun schaal hebben bereikt, zijn in de onderstaande tabel opgenomen. Als je nog niet aan het maximum van je schaal zit, kunnen de percentages verschillen. Voor schaal 11 en 12 hangt het ervan af of je al op het maximum zit; als dat niet het geval is, ontvang je de verhoging op een later moment. Wel krijg je met dit akkoord het perspectief op die verhoging.

Daarnaast krijgt iedereen in september 2023 een eenmalige pensioengevende uitkering van € 833 bruto, ook naar rato van je dienstverband.

De loonsverhogingen worden uiterlijk bij het salaris van september 2023 met terugwerkende kracht uitbetaald.

Inschaling/Arbeidsovereenkomst

De contractvorm D-3, waarbij je een tijdelijke arbeidsovereenkomst krijgt met uitzicht op een vaste aanstelling, is aangepast. Na één jaar tijdelijke dienst word je vast in dienst genomen, tenzij je onvoldoende functioneert of er zwaarwegende bedrijfsredenen zijn waarom dit niet kan. Als je door ziekte of andere redenen niet beoordeeld kunt worden, kan de tijdelijke dienst maximaal een jaar worden verlengd.

Schaal 11 voor docenten

De FvOv is altijd voorstander geweest van het inschalen van docenten in minimaal schaal 11. Om dit te bereiken, zijn de volgende afspraken gemaakt:

  • Vanaf 1 september 2023 moeten docentfuncties, waarvoor een volledige en overdraagbare BDB (met geïntegreerde BKE) vereist is, minimaal in schaal 11 worden ingedeeld.
  • Uiterlijk per 1 september 2025 zijn alle docentfuncties in schaal 10 opnieuw beoordeeld. Docenten die verantwoordelijk zijn voor onderwijsontwikkeling of andere taken waarvoor de BDB vereist is, worden in schaal 11 geplaatst. Cao-partijen hebben hiervoor duidelijke criteria opgesteld.
  • De eis van een masterdiploma om minimaal schaal 11 te krijgen, vervalt.

Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het merendeel van de huidige docentfuncties in schaal 10 zo snel mogelijk wordt opgewaardeerd naar schaal 11.

Inkomen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

Werknemers die na 1 maart 2023 ziek worden en gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard worden, vallen onder een WIA-hiaatverzekering. Als dit niet het geval is, garanderen hogescholen een arbeidsovereenkomst op basis van minimaal 50% van je restverdiencapaciteit.

Werkdruk

In de nieuwe cao is afgesproken dat je niet verplicht bent te werken tijdens je koffie- en theepauzes. De werklast wordt nu ook expliciet gedefinieerd. Als je dit wilt, kun je je werklast laten toetsen door een onafhankelijke commissie. Daarbij blijft de regel dat taakopdrachten realistisch moeten zijn en de werklast je werktijd niet mag overschrijden.

Vitaliteit

Als startende werknemer krijg je in de eerste drie jaar recht op 45 DI-uren, naar rato van je dienstverband. De regel dat werknemers met minder dan 0,4 fte geen DI-uren krijgen, vervalt.

Tijdens geboorteverlof wordt de UWV-uitkering van 70% van je dagloon aangevuld tot 100% van het wettelijk (maximum) dagloon.

Ook is er meer ruimte om verlofuren te kopen en te verkopen. Dit is nu verhoogd van 45 naar 90 uur per jaar.

De regeling voor werktijdverkorting voor senioren wordt uitgebreid. Naast de huidige regeling kun je nog eens maximaal 20% minder werken, wat neerkomt op onbetaald verlof, maar met behoud van pensioenopbouw en premieafdracht.

Pensioendatum

Een jaar voordat je de AOW-leeftijd bereikt, overleg je met je werkgever over je pensioendatum. Je hebt het recht om het schooljaar af te maken als je AOW-leeftijd tussen 1 januari en 1 juli valt. Valt deze tussen 1 september en 31 december, dan kun je het kalenderjaar afmaken.

Sociale Veiligheid

Op iedere hogeschool wordt, in overleg met de PMR, een ombudsfunctionaris aangesteld of wordt op andere wijze gezorgd voor sociale veiligheid. De factsheet van Zestor over sociale veiligheid op hogescholen kan hierbij gebruikt worden.

De volledige tekst van het onderhandelaarsakkoord is hier te vinden.

Alleen samen! Met elkaar kunnen we voor goede arbeidsvoorwaarden zorgen. Word daarom lid van BO!

Het lidmaatschap is de eerste zes maanden gratis!