Vastgelopen onderhandelingen over vervroegd uittreden

De onderhandelingen met werkgeversorganisatie VNO-NCW over het verlengen en verruimen van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) zijn vastgelopen, zo melden vakbonden FNV, CNV en VCP. De huidige regeling, die werknemers met zwaar werk in staat stelt eerder te stoppen, loopt eind 2025 af. “Er is dringend behoefte aan een structurele oplossing voor de periode vanaf 2026,” aldus Piet Rietman, portefeuillehouder Pensioenen bij FNV. “Vooral voor mensen die nu al ‘versleten’ zijn en eerder willen stoppen, maar dat onder de huidige regelingen niet kunnen betalen.”

Noodzaak van een fatsoenlijke regeling

Uit een CNV-onderzoek onder 3.100 leden blijkt dat een groot deel van de werkenden boven de 45 jaar niet verwacht hun huidige werk tot aan de AOW-leeftijd vol te kunnen houden. “Dit toont duidelijk aan dat er een fatsoenlijke regeling moet komen voor mensen die het niet redden om door te werken tot hun pensioen,” zegt Jan Pieter Daems, CNV-bestuurder. “Het is onacceptabel dat mensen in zware beroepen moeten werken tot ze er letterlijk bij neervallen.”

Zwaar werk verdwijnt niet na 2025

Nic van Holstein, voorzitter van VCP, benadrukt dat zwaar werk ook na 2025 zal blijven bestaan. “Net als de vakbonden erkennen veel werkgevers dat zwaar werk niet opeens zal verdwijnen. We hebben VNO-NCW duidelijk gemaakt dat er een structurele regeling moet komen. Ondanks inspanningen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen, zal voor sommige werknemers eerder stoppen met werken de enige haalbare optie blijven. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit financieel mogelijk is.”

Gesprekken in de Stichting van de Arbeid

De afgelopen periode hebben vakbonden en werkgeversorganisaties, binnen de Stichting van de Arbeid, overleg gevoerd over de verlenging en verbetering van de huidige RVU-regeling, die onderdeel was van het Pensioenakkoord van 2019. Rietman noemt het “bijzonder pijnlijk” dat de gesprekken met VNO-NCW op niets zijn uitgelopen. “Veel mensen in zware beroepen zijn fysiek of mentaal ‘gesloopt’ tegen de tijd dat ze hun pensioenleeftijd bereiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen in ploegendiensten, zoals nachtdiensten, maar ook voor werknemers in de bouw, bij de politie en in tal van andere sectoren. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen. We zien dat individuele werkgevers het met ons eens zijn en ook zij vinden dat er een nieuwe, ruimere regeling moet komen die doorloopt na 2025. VNO-NCW denkt daar anders over.”

Acties op komst

Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn van plan om de komende tijd per sector met hun leden en werkgevers die wél een oplossing willen, te overleggen over mogelijke acties. “De tijd van praten is voorbij,” aldus de vakbonden. “Er moet nu iets gebeuren, zowel voor de korte als de lange termijn.”