Zorgwekkende onzorgvuldigheid bij UWV-beoordelingen

Meer dan de helft van de arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door het UWV worden onzorgvuldig uitgevoerd. Medische gegevens worden vaak niet geraadpleegd en conclusies over de inzetbaarheid van werknemers zijn regelmatig onjuist. Dit kan leiden tot onterecht te hoge, te lage of zelfs geen uitkering voor betrokkenen. Dit blijkt uit intern onderzoek met een steekproef van 293 dossiers, dat in handen is van het AD. VCP-voorzitter Nic van Holstein uit zijn bezorgdheid: “Dit baart ons enorm zorgen. Kwetsbare arbeidsongeschikte werknemers zijn hiervan de dupe.”

Onzekerheid over gevolgen

Het UWV kan momenteel niet precies aangeven in hoeveel gevallen deze onzorgvuldigheid heeft geleid tot verkeerde beoordelingen van arbeidsongeschiktheid. Ook is het onduidelijk of deze onzorgvuldigheid in het voordeel of nadeel van de werknemer is geweest. De omvang van de problemen suggereert echter dat veel mensen mogelijk benadeeld zijn doordat zij onterecht een te lage uitkering ontvangen of zelfs geen uitkering krijgen. Van Holstein benadrukt: “Je moet kunnen vertrouwen op een beoordeling én deze kunnen controleren. Daar schiet het nu tekort. Hier moet snel een oplossing voor komen.”

Problemen bij telefonische spreekuren

Volgens het AD komen de meeste fouten voor tijdens telefonische spreekuren. In bijna acht op de tien gevallen zou het eindoordeel bij deze beoordelingen niet geloofwaardig zijn. Dit hoge percentage roept ernstige zorgen op. De VCP heeft al eerder haar bezorgdheid geuit over de zorgvuldigheid van telefonische beoordelingen. Zo pas geleden nog in een reactie op een nieuwe tijdelijke maatregel die op 1 juli ingaat. Deze maatregel betekent dat de gebruikelijke theoretische beoordeling achterwege kan blijven voor werknemers met werkinkomsten. De beoordeling vindt dan plaats aan de hand van het werk dat iemand doet. Dit kan in de praktijk leiden tot het ontbreken van contact met arbeidsdeskundigen of verzekeringsartsen, waardoor belangrijke signalen van arbeidsongeschikte werknemers gemist worden.

Gebrek aan financiële middelen

Het vorige kabinet had in het coalitieakkoord aangekondigd de hardheden in het WIA-stelsel te willen aanpakken, maar hiervoor waren geen financiële middelen beschikbaar. Het huidige demissionaire kabinet richtte de staatscommissie OCTAS op om advies te geven over het verbeteren van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Van Holstein uit zijn frustratie over het ontbreken van financiële middelen: “Het is onbegrijpelijk dat er door het nieuwe kabinet opnieuw geen middelen zijn uitgetrokken. De problemen zijn groot en urgent. Al jaren vragen we aandacht voor de problemen en hebben we samen met FNV en CNV in een witboek oplossingen aangedragen. Financiële middelen zijn noodzakelijk om het stelsel te verbeteren.” De VCP roept het nieuwe kabinet dan ook op om deze kwestie te heroverwegen en te zorgen dat arbeidsongeschikte werknemers niet in de kou worden gelaten.

Bron: vcp.nl