Vertegenwoordigers van studenten, mbo-scholen, docenten, werknemers, werkgevers en overheden ondertekenden in februari vorig jaar een stagepact. Doel van deze afspraken is om alle mbo-studenten een stage of leerbaan aan te bieden zonder dat ze te maken krijgen met discriminatie. Een van de gekozen oplossingen in het stagepact is zogenoemde stagematching. Daarbij koppelt de school een student aan een stagebedrijf in plaats van dat de student zelf op zoek gaat naar een stage. Matchen moet volgens de ondertekenaars nadrukkelijk gebeuren zonder sollicitatiegesprek of gesprek om te zien of er een ‘klik’ is, want die gesprekken werken discriminatie in de hand.

Toenmalig onderwijsminister Robbert Dijkgraaf stuurde ook een brief aan alle stagebedrijven als aansporing om de afspraken na te leven. Nu.nl meldt dat onderzoekers van economisch onderzoeksbureau SEO en het Verwey-Jonker Instituut in een onderzoek constateren dat dat niet altijd gebeurt. Terwijl in het stagepact staat: “Er wordt niet gematcht op basis van de persoonlijkheid of persoonlijke kenmerken van de student. Het bedrijf voert bij gematchte studenten geen ‘klikgesprek’. In tegenstelling tot het beoogde matchingsproces beschreven in het Stagepact MBO 2023-2027, solliciteert het merendeel van de mbo bol-studenten (70%) zelf om een stageplaats te krijgen. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat dat stagematching alléén geen toereikende oplossing is voor het voorkomen van stagediscriminatie.

Leerbedrijven, in lijn met de bevindingen van stagecoördinatoren uit de voorstudie , merken op dat ook bij een volledig blinde match stagediscriminatie nog steeds tot uiting kan komen tijdens de stage zelf. Discriminatie is volgens deze bedrijven in algemene zin moeilijk volledig te voorkomen zijn, aangezien het diep in de Nederlandse cultuur verweven is.

Tussen 2019 en 2022 gaf OCW 1,6 miljard euro uit aan kansengelijkheid in het mbo. In de periode tot 2027 komt daar nog eens 1 miljard bij. Van dat geld wordt jaarlijks 132 miljoen euro wordt besteed aan het tegengaan van stagediscriminatie. Volgens de rekenkamer heeft de inzet van € 1,6 miljard naast het vaste mbo-budget om onder andere discriminatie en ongelijkheid tegen te gaan, de achterstanden van studenten niet verkleind. De minister geeft volgens de rekenkamer onvoldoende aan het mbo aan wat dit geld moet opleveren. Samengevat: niemand weet precies wat er met dat geld gebeurt en wat het oplevert.