Het aantal buitenlandse studenten dat in Nederland studiefinanciering ontvangt, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit jaar krijgen 14.500 buitenlandse studenten studiefinanciering, vergeleken met ruim 12.000 vorig jaar en ruim 9.000 in 2021. Dit blijkt uit een onderzoek van het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die verantwoordelijk is voor de uitkering van studiefinanciering.
In totaal studeren er ongeveer 120.000 buitenlandse studenten in Nederland. Studenten uit EER-landen (lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen en IJsland) kunnen, als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, aanspraak maken op volledige studiefinanciering. Dit is een verplichting die voortvloeit uit het EU-recht. Of een buitenlandse student recht heeft op studiefinanciering, hangt voornamelijk af van de vraag of de student als migrerend werknemer wordt beschouwd.
Een migrerend werknemer is iemand die reële en daadwerkelijke arbeid verricht die niet marginaal is. DUO hanteerde hiervoor de norm van 56 uur per maand. Als een student meer dan 56 uur per maand werkte, werd hij of zij door DUO als migrerend werknemer beschouwd en had hij of zij recht op studiefinanciering. De afgelopen jaren heeft de rechter echter in meerdere zaken geoordeeld dat deze grens te streng was. Als gevolg hiervan weegt DUO tegenwoordig de individuele situatie van studenten die tussen de 24 en 56 uur per maand werken nadrukkelijker mee.