Akkoord bereikt tussen hogescholen en vakbonden

Op 13 juni 2024 hebben de werkgeversorganisatie Vereniging Hogescholen en de vakbonden Algemene Onderwijsbond, FNV Onderwijs & Onderzoek, FvOv/BO en CNV Onderwijs een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden voor de hbo-sector. Beide partijen leggen het resultaat met een positief advies voor aan hun achterban.

Voortgang vorige cao-afspraken

In het cao-akkoord van 28 juni 2023 werden diverse maatregelen afgesproken, waaronder het verminderen van werkdruk, de inschaling van docenten, en het invoeren van een vast inwerkbeleid voor nieuwe medewerkers. Hoewel er hard aan de uitvoering wordt gewerkt, hebben de hogescholen meer tijd nodig om deze afspraken volledig te implementeren. Om die reden is er besloten tot een beleidsarme cao, zodat de hogescholen voldoende tijd krijgen om deze maatregelen effectief in de praktijk te brengen.

Looptijd cao hbo 2024

De cao hbo 2024 heeft een looptijd van 18 maanden, van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025.

Loonontwikkeling hbo-sector

Gedurende de looptijd van deze cao worden de lonen twee keer verhoogd: per 1 juli 2024 met 3% en per 1 januari 2025 met 4%.

Daarnaast ontvangen alle medewerkers die op 1 oktober 2024 en 1 oktober 2025 in dienst zijn bij een hogeschool een eenmalige pensioengevende uitkering van €485,- bruto, naar rato van het dienstverband. De nieuwe loontabel is hier te vinden.

Werkgroepen cao hbo 2024

Balans in het loongebouw hbo-sector

Er zijn signalen dat het huidige loongebouw in de hbo-sector onevenwichtigheden bevat. Daarom wordt er tijdens de looptijd van deze cao een werkgroep ingesteld om te onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn om de balans in het loongebouw te herstellen.

Functiewaarderingssystemen e-Fuwa en Hay onder de loep

De werkgroep zal ook de werking, toepassing en het onderhoud van de functiewaarderingssystemen e-Fuwa en Hay onder de loep nemen. Er wordt jaarlijks een evaluatief overleg gepland met de systeemhouders en cao-partijen.

Naar een inclusievere hbo cao

Een werkgroep krijgt de opdracht om te onderzoeken hoe de cao hbo tekstueel en inhoudelijk inclusiever kan worden gemaakt. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door arbeidsmarktfonds Zestor, met input van een divers samengestelde klankbordgroep uit verschillende groepen medewerkers in het hbo.

Verbeteren van sociale veiligheid

Sociale veiligheid blijft een belangrijk aandachtspunt. Een werkgroep zal de huidige meldstructuren en voorzieningen op het gebied van sociale veiligheid in kaart brengen en beoordelen of aanpassingen, zoals de invoering van een ombudsfunctionaris, wenselijk en haalbaar zijn.

Evaluatie werkdrukafspraken hbo cao 2023-2024

Arbeidsmarktfonds Zestor krijgt de taak om een onderzoek te doen naar de uitvoering van de werkdrukafspraken die in de cao 2023-2024 zijn gemaakt. Dit onderzoek is bedoeld om te controleren of de maatregelen zoals vastgelegd in artikel G-4 van de cao daadwerkelijk zijn doorgevoerd.

Vakbondscontributie

Cao-partijen onderstrepen het belang van representatieve vakbonden. Daarom organiseren vakbonden jaarlijks in oktober de ‘maand van de vakbond’. Werknemers die in deze maand lid worden, krijgen €100,- vergoed voor het eerste jaar lidmaatschap, na overlegging van een inschrijfbewijs met contributie.

Tot slot: Toekomstige loonruimte

De loonruimte tot en met 2025 is met deze afspraken volledig benut. Mochten de middelen die het kabinet in 2025 beschikbaar stelt voor arbeidsvoorwaarden hoger of lager uitvallen dan verwacht, dan zullen cao-partijen dit verrekenen in de loonafspraken voor de cao van 2026.

Voor de volledige tekst van het onderhandelaarsakkoord, klik hier.